Teoride Web Tasarımcı

Önereceklerim benim izlediğim yolların bir özeti niteliğindedir.
1. Boşa harcayacak en azından bir seneye ihtiyacınız var. Bu süreç sizin photoshop öğrenip, genel web tasarım kriterlerinin bir kısmını kavramanız için harcayacağınız zaman aralığı olacak.

2. Kararlılık. Bir sene sizin için hayatınızın en sıkıcı dönemi olacaktır. Bir çok kez bırakıp tekrar başlamak zorunda kalacaksınız. Eğer yapacak daha eğlenceli aktiviteleriniz varsa zaten zaman ayırmanız çok daha zor olacaktır.

3. Yardımcı, olmazsa olmazlardandır en azından takıldığınız önemli yerlerde size pratik bilgi açısından yardımcı olacak biri olması şart. Yoksa photoshopta sadece bir butonu aramakla günleriniz heba olabilir. Bunun için bir kursta eğitim görebilir veya ajansta stajyer olarak çalışabilirsiniz. Veya benim izlediğim yol interenten resimli anlatımları yaparak takıldığınız yerleri msnden, forumlardan sorarak ilerleyebilirsiniz.

4. Tasarımcı modeli, kendinize bir hedef belirlemelisiniz. Özellikle türk tasarımcılardan beğendiğiniz kişiyi referans alıp daha iyi işler yapmak için çalışmalısınız. Hedefinize göz açıp kapayıncaya kadar ulaşmış olabilirsiniz.

5. Çalışmak, gece gündüz sabah akşam bıkmadan usanmadan, her defasında yeniden başa alarak, yaptıklarınızı emeklerinizi çöpe atıp daha iyisini yapmak için çalışmak. Çalışmayı her şeyin üstünde tutmak. Çok iyi olmak için binlerce tasarım yapmanız gerekecek.

6. Sosyal platformlar, bir çok yazdığım konun aslında özü bu. Kendinize yer edinebileceğiniz tasarımcıların blunduğu forumlar gruplar sizi iyi bir tasarımcı yapacaktır. Bu sizin için altın öğüt olacak niteliktedir. Daha sonra geniş açıklamasını yapacağım fakat benim hikayemin sıralaması şu şekilde: Wardom > Hackhell > iyinet > r10 > deviantart (sonrasında çok fazla platformda aynı anda bulundum behance.net, dinodream, hintkumasi, grafikerler.net, photshopmagazin vs.) bu sitelerin hepsinde çok fazla zaman harcamış, bir çok kişiyi takip edip önerilerini dikkate almışımdır. Ama benim için dönüm noktası ve bu işi yapabilme nedenim iyinettir. Benim bulunduğum zaman aralığında bir tasarımınızı foruma ekleyip, yorum almak cesaret işiydi çünkü ciddi şekilde ezici güçler sizin açtığınız konuyu başınıza yıkabilirdi ve bu iş sizi dahada hırslandırıyor.

7. Gelişmek, bu işin en sancılı kısmıdır. Bir süre sonra tekrara düşersiniz bir çok tasarımcı gördüğüm kadarıyla gelişmek için zamanının geldiğini anlamadığından çok fazla zamanını bu süreçlerin dönüm noktalarında harcamıştır. Bu yüzden önemli iyi tasarımları ve tasarımcıları takip etmek onların izlediği kullandığı ve uyguladığı tasarım donelerini kullanmak. Sizden daha iyi olmayan biri sizi daha iyi yapamaz. Tasarımda kullandığınız sınırları her defasında yıkmak zorundasınız. Ve bildiklerinizin yanlış olduğunu kabul edip herşeye baştan başlamak zor bir adımdır.

8. Kopyalamak, 1renk.com’da bulunan hiç bir tasarımın başka hiçbir yerde örneği yoktur. (sadeceçok az iş müşterenin isteği üzerine bu şekilde gelişmiştir. ) Ama gelişim sürecinizde sizin için önemli olan iyi diyebileceğiniz tasarımların benzerlerini yapmaya çalışmak. Tasarımda kullanılan dokular, butonlar, efektler, layout, font kullanımı, Bunları daha iyi anlamak için öncelikle bunlar gibi yapmaya çalışmalısınız. Sonrasında tasarımların etkisini kendi yaptığınız işlerde farklılaştırarak kullanmaya başladığınızda anlayacaksınız.

9. Tasarımcı gözü, bütün bu sürecin harcadığınız senelerin size tek bir faydası olacak aslında bakış açısı. Ve bu bakış açısı bende hala yeterli değil. 8 – 9 senelik mazime rağmen. Belli bir süreden sonra bakış açınızı geliştirmek için çok daha farklı yollar izlemek zorunda kalacaksınız. Öncelikle ilk başta harcayacağınız bütün zaman size farklı ve daha iyi bakış açıları kazandıracak. Bir sene önce kusursuz olarak gördüğünüz bir tasarımı 1 sene sonra incelediğinizde bir çok hatalar çerçevesinde vasat bir iş olarak görüyorsanız bu sizin geliştiğinizin kanıtıdır. Ben şuana kadar yaptığım hiç bir tasarımı beğenmiyorum. Bunun laf olsun diye değil, sizinde içinde bulunacağınız süreçte bu yanılgı dan uzaklaşmanız gerektiğinden söylüyorum. Çünkü size göre siz iyi bir tasarımcı olmayacaksınız hiç bir zaman. Yaptığınız işlerle övünmeniz 2 günü geçmemeli çünkü 2 gün sonra daha iyisi daha hatasız, daha estetik halini yapmanız mümkün olacaktır…

10. Keyif almak, eğer bu işten keyif almıyorsanız, yaptığınız iş size yük gibi geliyorsa, en azından parayı dahi sevmiyorsanız siz tasarımcı olamazsınız.. Sizden alacaklarının yanında kazandırdıkları hiçte yeterli değil.

11. Bu yazıyı yazan kişi kendisiyle barışık, iç hesaplarını iyi yapan, egosunun en azından her fırsatta hayatını yönlendirmesine izin vermeyen. Bir çok süreci olabildiği kadar normal bir şekilde geçirmiş birisidir. Benim gördüğüm sorun şuan yeni arkadaşlarda geldiği noktaya taht kurup yanına kimseyi yaklaştırmaması. Çünkü şuan içinde bulunduğunuz ortamda iyi olmanız sizin dışınızda daha iyi tasarımcıların bulunduğu farklı binlerce yer olduğu gerçeğini göz ardı etmeniz yapabileceğiniz en büyük hata. Bazen herşeyi bırakıp yeniden başlamanız gerekecek.

12. Bunlar sizi tasarımcı yapar ama işin aslı benim tasarımcı yönümü bir kenara bırakırsak; dürüst, çalışkan, müşterilerini anlayan, kimseyi zor durumda bırakmayan, ihtiyaca yönelik hızlı çözümler üreten, gelişime açık, stratejilerini iyi belirleyen, pazar bulma konusunda deneyimli, bir freelancerım. İlerde detaylı bir yazım olacaktır bu konuyla ilgili.

Doğru yanlış bilmiyorum ama benim izlediğim yol budur, Hatta şuan bile bu yol üzerinde ilerliyorum.

3 Responses to Teoride Web Tasarımcı

  1. sizi tebrik ediyorum ve size hayranlık duyuyorum…
    iyiki varsınız

  2. Keşke videolu dersler yayınlasanız 🙂

  3. Selam,
    dA’dan hatırlayabilirsin beni 🙂
    Gerçekten benzer şekillerde geldiğimizi öğrendim bu noktaya, özellikle 10. madde bütün yazının özeti gibi. Bu işi sevmiyorsan, tasarımcı olamazsın.

    Yazına eklemek istediğim sadece bir tek şey var, işin sadece çizim tarafında kendini geliştirmek yetmiyor. İşin müşteri tarafı bu mesleğin %50’lik diğer yarısını oluşturuyor çünkü. Tabi bir de entellektüel tarafı var, mesela bir ikon yahut buton çizerken sırf buton ya da ikon yapmış olmak için değil, genel tasarıma anlam katacak ve bütünlük sağlayacak bir şekilde çizmek lazım. Çizdiğimiz şey aslında bir resim gibi sadece güzel bir görüntüden ibaret değil, çalışan canlı bir şey olacak çünkü.

    Hatta yaptığımız tasarım bir portala aitse gerçekten “canlı” olduğu izlenimini yaratmak lazım. Web 2.0’ın ilk zamanlarındaki gibi her yerde glossy butonlar göze hoş gelebilir ancak her zaman işe yaramazlar.

    Eline sağlık, görüşmek üzere 🙂

Leave a Reply

* required (will not be published) * required
Post Comment

İLETİŞİMİLETİŞİM
Do you need quickly support ?

Some text here...

* Required
Send Message