Freelance

Freelance çalışanların sıklıkla karşılaştığı durumlardan birisi depresyon veya diğer adıyla hiç bir şey yapmak istememe eylemi.

O an elinizdeki iş dışındaki her şeyin daha eğlenceli gelmesi, işe odaklanamamak, 1 günlük işi 1 haftada bitirememek ve sonrasında biriken işlerin artık sizi pes etme noktasına kadar getirmesi. Çalıştığım müşterilerinde en büyük şikayetleri bu yönde aslında, aradığında ulaşamadıkları kişiler veya zamanı çeşitli bahanelerle uzatan tasarımcılar.

Hala zaman zaman hayatımla ilgili çeşitli gelişmelerin etkisinde olsun veya nedensiz bu durumla karşılaşıyorum.

Bu konuyla ilgili komik bir varsayımım da vardır. “Her zaman işe tam anlamıyla odaklanıp çalışma temposuna ara vermeseydim çoktan zengin olmuştum :))”

Belki biraz abartmış olabilirim ama o dönemlerde kaybedilen işler, kaybedilen müşteriler, yanlış izlenim bırakmalar gibi bir çok etkeni göz önüne alınca kendimi doğrular gibi hissediyorum.

Bir çok yöntem denedim bu dönemleri en kısa zamanda atlatıp tekrar işlere odaklanmak için daha çok hangisi işe yaradı bilmiyorum ama artık daha kısa sürüyor ve daha problemsiz geçiyor.

Bazı tasarımcı ve yazılımcıların bu tarz dönemlerde tamamlayamadıkları işlerden, teslim edemedikleri projelerden dolayı biranda kaybolduğuna tanıklık ettim, bir çoğu o an çalıştığı piyasayı müşterileri bırakıp bir süre hiç bir şey yapmamayı tercih etti.

Eskiden bu konuyu açıklamak için ucuza iş alımı yaptığım ve bir çok işi üst üste plansız bir şekilde aldığımdan dolayı olduğunu savunuyordum. Bir nebze haklı olsam da sonrasında işin aslı her halükarda bu durumla karşılaştığımı ama o dönemlerin daha zor geçmesinin nedeni hesap verecek çok daha fazla müşteri olmasında kaynaklandığını anladım.

Bunun nedenleri tam olarak çalışma şeklimizle alakalı diyebiliriz sanırım. Yoğun internet hayatı, sosyal çevreden kısıtlayıp dijital ortama çektiğimiz arkadaş çevremiz. Yaşam tarzımız. Bilgisayar başında geçirdiğimiz sürenin etkiler vs. gibi standart ps-user ilişkisinden doğan problemler.

Herşeyin başında bir düzensizlik olduğunu görebilirsiniz. Düzensiz çalışma saatler, plansız bir yaşam şekli. Beyin bir süre sonra bu durumu normal seviyelere çekmek için sizi frenleyebiliyor.

İlginç olan bu süreçten çıkmanın tek yolu tekrar işlere adapte olmaya başlayıp toparlamak için çaba gösterdiğiniz zaman diliminde aynı şekilde odaklanmanız mümkün olacaktır.

2 Responses to Freelance

  1. başıma bu dediğin olaylar çok geliyor. kısa sürede atlatıyorum ama iş kaybediyorum. Aklımdan geçenleri buraya döktün.

  2. Çağrı İÇTEN

    Anlattıklarını 2 yıldır yaşıyorum, bunalımdayım 🙂 aslında freelance çalışanlar için bir iş planı tablosu çizilebilir ama nerden nası başlamak gerektiği konusunda kararsızım, bunu bile düşünürken düzensizlik başlıyo en iyi sigortalı bir işe girip çalışmak en doğrusu olabilir bazen 🙂

Leave a Reply

* required (will not be published) * required
Post Comment

İLETİŞİMİLETİŞİM
Do you need quickly support ?

Some text here...

* Required
Send Message