BLOG Archives

Beykoz için logo

Beykoz için logo

Beykoz belediyesi logo yarışması düzenliyor. Güzel fikirler gelirse aklıma katılacağım. Her yarışmacı en fazla 3 yarışma gönderebiliyor. Ödüllerin cazip olması bir yana Beykoz semtinde her yerde kendi tasarladığı logonun bulunmasını kim istemez.

15 mayıs son katılım günü.

Detaylar için: http://beykozicintasarla.org/

Ek olarak şöyle güzel bir site keşfettim benim gibi henüz haberi olmayanlar bakabilir: http://www.tasarimyarismalari.com/

beykoz yeni logo yarışma Beykoz için logo için yorumlar kapalı

Free Responsive Html5 Templates

Free Responsive Html5 Templates

Free olarak dağıttığım alışveriş tasarımının garip bir şekilde bir çok siteye yayılması sonucu Responsive HTML5 Templates listeleri arasına girmiş. Şuan bir çok yabancı siteden giriş var. Aslında responsive şuan yaptığım tasarımlarda en son tercih ettiğim kullanım şekli malesef, nedeni ise özellikle css kısmında çok ciddi sıkıntılar çıkarıyor. Malesef genel olarak baktığımızda da responsive tasarım isteyen müşterilerin biref olarak gönderdikleri ilk bir kaç detayda tasarımın responsive özelliğinin görsel yönden sunumda ve sonrasında onları tatmin etmeyeceğini zaten anlıyoruz. Themeforest’ten satın alıp farklı bir sitem için kullandığım tasarım tam olarak responsive/html5 e uygun mobil ve tabletlerde şahane bir görüntü ortaya çıkartıyor. Her çözünürlükte değişen layout yapısına ise hayran kaldım. Son bir kaç işimizde responsive olarak çalıştık güzel sonuçlar elde etmemize rağmen işin mutfak kısmı normal bir işe göre 3 katı zaman aldı.

Henüz geçmeye hazır olmadığımız bir yapı olarak görüyorum responsive/html5 hem eski mantık görsele dayalı olması hemde şuan bu konuda çalışabileceğimiz çok fazla arayüzcü olmamasından dolayı.

Themeforest için geliştirdiğim tasarımlarda ise aksine çok farklı tarz kullanımı mevcut.

İyi bir tasarım hala gören bir göz, iyi hazırlanmış css/html ile mümkün. Ama zamana ayak uydurmak için yeni tarzlarında kullanımına aşina olmak gerekiyor 🙂

Kolay gelsin.
Turgay Çakır
Art Director

Leave a comment

2014 Yılbaşı Hediyesi

2014 Yılbaşı Hediyesi

1renk.com facebook sayfasında düzenlenen çekilişle 1 kişiye ücretsiz site tasarımı hediye edilecektir.

Detaylar: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=636561286390290

hediye

1 Comment

dizi-mag.com

dizi-mag.com

Çeşitli alternatifleri olsa da Türkiye’de adı yabancı dizi severler için muhakkak bilinen bir siteydi dizi-mag. Hatta sayesinde büyük bir pazar olduğunu gören fırsatçı büyük şirketler açtıkları tvyo.com gibi dandik projeler ve aldıkları yayın hakları ile ilk yaptıkları şey insanların en çok ziyaret ettiği ve popüler olan siteleri kapattırmak oldu. Dizi-mag yurt dışı girişlerinin kapalı olması nedeniyle dışarıdan herhangi bir şekilde göze batıp kapatılması mümkün olmayan bir site olduğu için uzun süredir yayında kalmış bir çok kişi tarafından devamlı takip edilir hale gelmişti.

Bu işte kendini alternatif olarak sunan tvyo ise o kadar yatırıma rağmen kullanışsız ve serverları oldukça yavaş.

Edit: Kanıt ve güncelleme.

Doğuş grubunun servis ettiği haber olayın altında kendilerinin olduğunu açıkça gösteriyor.

http://haber.stargazete.com/teknoloji/dizimag-kapatildi-iste-nedeni/haber-816212

Leave a comment

ThemeForest.net

ThemeForest.net

Themeforest’e üye olmak ve tasarım eklemek ile ilgili çeşitli sorular geliyor. Kısa kısa bilgilendiremeye çalışacağım.

Öncelikle themeforeste eklediğim tasarımların linkleri:

http://themeforest.net/item/moon-psd-template/4299672?ref=cakirx
http://themeforest.net/item/fruit-shop/3994397?ref=cakirx
http://themeforest.net/item/23-brand-psd/6093587?ref=cakirx

4 yıl önce üye olduğum için şuan ki üye kabulü konusunda bir fikrim yok. Üye olduktan sonra basit soruların olduğu bir test var onu tamamlamanız gerekiyor, çat pat ingilizcemin ve bir yardımız sayesinde testi tamamlamıştım.

Sitede tema satmak için için iki önemli konu var tasarım kalitesi ve yaptığınız tasarımı konusu (kategorisi) sitede zamanla takip ettiğinizde fark edeceksiniz insanların farklı kategorilerde tasarımlar yapması için bazı yarışmalar vs. düzenliyorlar.

Öncelik olarak ne siteye eklenen son tasarımları inceleyip kendize bir konu belirleyin. Bu kabul edilmeniz için ne önemli unsur. Daha önce yaptığım ama elimden kalan tasarımı göndermiştim uygun şekilde düzenleyip ama tasarım konusu ilgilerini çekmediği için kabul edilmedi. Yani satacak konular seçmelisiniz.

Konuyu belirledikten sonra iş sizin tasarım yeteneğinize tecrübenize kalıyor. Zaten genel olarak siteye eklenen tasarımları preview kısmından sayfalar olarak incelerseniz tasarımda nelere dikkat etmeniz gerektiğini daha iyi anlarsınız.

Yani yaptığınız tasarımın bir çok kişi tarafından kullanılacağını göz önüne alarak bol grafik kullanmamalısınız. Yani alan kişi kolayca kendi tarzına göre bazı renk veya görselleri değiştirebilmeli.

İhtiyaç olabileceğini düşünüp tasarımda olmasa da bir çok form, tablo, kutular gibi tasarımları opsiyonel olarak bir sayfada yapıp koymalısınız.

Tasarımın konusunu iyisini seçtiyseniz çok sade ve basit bir tasarım bile kabul görüp satış yapabilir.

Bazı notlar var bu konuda dikkat etmeniz gereken. Ücretsiz font kullanmalısınız, (örn: google font), kullandığınız görsellerin lisans sorunu olmamalı ya bir stock sitesinden içerik görsellerini seçebilirsiniz üzerinde bunların zaten site adı falan yazdığı için sorun değil bunların linklerini de tasarımın açıklamasında paylaşırsınız. Yada yerli yabancı fotoğrafçı veya grafikerin portföyünden alabilirsiniz görselleri yine açıklamada görsellerin kaynaklarını paylaşmalısınız. Aynı durum iconlar içinde geçerli ama çok sorun olacağını sanmıyorum yani çok detaylı 3d iconlar oldukça demode bu zamanda o yüzden sade basit free iconları alıp tasarıma göre düzenlemeniz mantıklı olur.

Yaptığım tasarımlarla çok uğraştım çok ince detaylara yer verdim aslında be haliyle çok zamanımı harcadı ama o kadar uğraşmanın mantıksız olduğu kanaatindeyim dediğim gibi sade uygun bir tasarım ve güzel bir konu ile daha az uğraşarak daha fazla satacak tasarımlar yapabilirsiniz.

Tasarımı psd olarak ekleyeceksiniz bilmeniz gereken çok fazla satış olmayacağıdır. Bana site üzerinden bir çok teklif geldi yaptığın tasarımı tema olarak düzenleyeyim yarı yarıya geliri paylaşabiliriz diye ben pek güvenmedim açıkcası bu çalışma sistemine o yüzden kabul etmedim. Ama bu konu üzerinde biraz daha araştırıp bu tarz biriyle anlaşırsanız geliriniz çok fazla olabilir.

Daha fazla tasarım ekleyip themeforest üzerinden uzun vade de kazanç elde etmek için bir sistem oluşturma isteğim hali hazırda devam ediyor. Ama malesef kendi işlerimin yoğunluğu ve bu sisteme yapılacak tasarımı fazla zaman alması nedeniyle fırsat bulamıyorum.

Css veya tema satışı hakkında bilgim yok, psd tasarımı ile ilgili de akılma gelen paylaşabileceğim şimdilik bu kadardır.

Yazımda hata olduysa kusura bakmayın.

Bol kazançlar!

Turgay Çakır
Freelance Web Designer

ThemeForest.net için yorumlar kapalı

Tasarım Etkinliği

Tasarım Etkinliği

Web tasarım günlüğü adı altında Taksim de buluşup tanışıyoruz! Sizde katılmak isterseniz etkinlik detaylarına linkten ulaşabilirsiniz: http://www.facebook.com/events/147967068685020/

Leave a comment

Web Tasarım

Web Tasarım

Bir süredir yazmak konusunda tereddütlerim vardı. Bu başlık altında öncelikle sizden gelen talebleri cevaplamak istiyorum. Web tasarım ile uğraşmak isteyen veya bu konuda belli bir mesafe kaydetmiş arkadaşlar için elimden geldiğince yardımcı olmak istesemde fikir ve kurallar konusunda genel olarak bilgi versem de çoğu zaman yetersiz kalıyor. Genel olarak gelen mesajlarda web tasarım öğrenmek istiyorum ama artık ilerleyemiyorum yardım edermisiniz veya video, resim gibi çeşitli web tasarım anlatımları yapabilirmisiniz gibi isteklere her ne kadar olumlu dönüşler yapmak istesem pek mümkün olmuyor.

Web tasarım için bir kaç video hazırlamaya çalıştım öncelikle bir çok detay videoda kaybolduğu için bu ve saatlerce sürecek bir anlatım ciddi bir zaman kaybı yaratıyor işe yaramamasıda cabası. En mantıklısı ise resimli tek tek yönergelerin yapıldığı anlatım biçimi ama bunuda komple bir web sitesi için hazırlamak günler sürecek ve ciddi bir döküman biriktirecek. Genel olarak bir çok yöntemi içinde bulunduran bir proje için anlatım yapılıp sunulabilir, Ama devamlı olarak bu tarz anlatımlar hazırlamak imkansız. Çünkü tasarımı yaparken hangi değerleri kullandığınızı veya hangi dokuları birleştirdiğinizi çoğu zaman dikkat edemezsiniz sadece refleklerinizle hareket edip olması gerektiği şablona yorumlarınızı katıp deneyip bulursunuz.

Bir çok yabancı sitede buton veya ufak bir kutu veya çeşitli çizimleri anlatan uygulamalar bulunmakta ama baştan sonra web tasarım için biraz daha farklı bir anlatım biçimi bulmak gerekiyor.

Bu konu şuan bu şekilde hala üzerinde düşünüyorum. Bu tarz isteklerde bulunan arkadaşlar çözüm önerileri ile dönüş yaparlarsa en azından farklı alternatifleri de düşünmek için fırsatım olabilir.

Diğer bir 1renk.com’da (Turgay) neler oluyor:

Kendine gerçekten güvenen insaların en büyük sorunu onlara güvenecek, hakkını verebilecek başka insanlarla çalışmak. Bir süre sonra bu arayışa bir son verip, insanların sizi bulmasını ve bu kişilerle doğru bir ortak noktada buluşabileceğiniz ihtimali dahilinde bir çalışma ağı kurup ortak çıkarlar doğrultusunda iş yapmaya başlıyorsunuz. Çoğu zaman bir süre sonra farklı tercihler veya fikirler çerçevesinde tekrar ayrılmakla son buluyor.

Tekrar tekrar bu döngüyü yaşayınca hedeflerinizde zorda olsa değişiklikler yapma gereği duyuyorsunuz.

Yurtdışına çıkmak bunlardan birisi, diğeri farklı kollardan ticaret alanlarına atılmak, ajans deneyimine kariyer fırsatları dahilinde yükselip çeşitli alanlarda iyi bir noktaya ulaşmak, mevcut müşteri portföyü dahilinde 1renk.com kurumsallaşması şuan için pek mümkün değil ama oda ufak bir ihtimal, tabi her zaman olduğu gibi freelance çalışmak..

Son zamanlarda her türlü alanda geri kaldığımı düşünmemin yanında tasarımlarımda da ciddi bir kalitesizlik seziyorum, ilham eksikliği veya kısa süreli bıkkınlıkta olabilir nedeni emin değilim bunları aşmaya çalışmak biraz zaman alıyor:)

1renk.com sayesinde günde onlarca yeni kişi veya kurumla görüşüp çeşitli işler çerçevesinde tanışıp bilgi alışverişinde bulunuyorum. Hali hazırla 6 – 7 senelik müşterilerimle bir çok konuda çalışmaya devam ettiğim için şuan yeni kişilerle veya kurumlarla diyalog içinde olup ihtiyaçlarını karşılamak gelecekte tanınmışlık ve tercih edilme konusunda 1renk.com’un iyi bir seviyede olacağını düşünüyorum.

Web tasarım aslında bilinen anlamları dışında bir hayat felsefesi haline dönüşüyor, yaptığınız her türlü eylemin odak noktası, hedeflerinizin, planlarınızın yanında paralel doğrultuda ilerleyen bir kılavuz çizgisi..

Özellikle kendinizi geliştirmek konusundaki kararlılığınız yeterince güçlü ise.

Öğrenmek isteyen arkadaşların bilmesi gereken şey bu iş her sıkıcı olmuştur, bu yüzden özellikle öğrenme sürecinde harcayacağınız zaman sizden yüksek oranda sabır ve kararlılık bekler. Benim için bile zaman zaman yaptığım iş dışındaki herşey daha eğlenceli geliyor bu zamanı en iyi şekilde değerlendirmek sizin yapabileceğiniz bir şey.

Ben şuan çalışmak yerine 1 saattir bu yazıyı yazmakla uğraşıyorum bunun nedeni anlatacaklarımın önemliliği değilde şuan çalışmak dışında bir şeyler yapıp bu süreçte yaptığım işle ilgili daha detaylı düşünmek için zaman kazanmak oluyor.

Uzun ve sıkıcı bir yazıydı bitti…

Kolay Gelsin.
Turgay Çakır

(..web tasarım hakkında yalan yanlış bilgiler..)

2 Comments

Freelance

Freelance

Freelance çalışanların sıklıkla karşılaştığı durumlardan birisi depresyon veya diğer adıyla hiç bir şey yapmak istememe eylemi.

O an elinizdeki iş dışındaki her şeyin daha eğlenceli gelmesi, işe odaklanamamak, 1 günlük işi 1 haftada bitirememek ve sonrasında biriken işlerin artık sizi pes etme noktasına kadar getirmesi. Çalıştığım müşterilerinde en büyük şikayetleri bu yönde aslında, aradığında ulaşamadıkları kişiler veya zamanı çeşitli bahanelerle uzatan tasarımcılar.

Hala zaman zaman hayatımla ilgili çeşitli gelişmelerin etkisinde olsun veya nedensiz bu durumla karşılaşıyorum.

Bu konuyla ilgili komik bir varsayımım da vardır. “Her zaman işe tam anlamıyla odaklanıp çalışma temposuna ara vermeseydim çoktan zengin olmuştum :))”

Belki biraz abartmış olabilirim ama o dönemlerde kaybedilen işler, kaybedilen müşteriler, yanlış izlenim bırakmalar gibi bir çok etkeni göz önüne alınca kendimi doğrular gibi hissediyorum.

Bir çok yöntem denedim bu dönemleri en kısa zamanda atlatıp tekrar işlere odaklanmak için daha çok hangisi işe yaradı bilmiyorum ama artık daha kısa sürüyor ve daha problemsiz geçiyor.

Bazı tasarımcı ve yazılımcıların bu tarz dönemlerde tamamlayamadıkları işlerden, teslim edemedikleri projelerden dolayı biranda kaybolduğuna tanıklık ettim, bir çoğu o an çalıştığı piyasayı müşterileri bırakıp bir süre hiç bir şey yapmamayı tercih etti.

Eskiden bu konuyu açıklamak için ucuza iş alımı yaptığım ve bir çok işi üst üste plansız bir şekilde aldığımdan dolayı olduğunu savunuyordum. Bir nebze haklı olsam da sonrasında işin aslı her halükarda bu durumla karşılaştığımı ama o dönemlerin daha zor geçmesinin nedeni hesap verecek çok daha fazla müşteri olmasında kaynaklandığını anladım.

Bunun nedenleri tam olarak çalışma şeklimizle alakalı diyebiliriz sanırım. Yoğun internet hayatı, sosyal çevreden kısıtlayıp dijital ortama çektiğimiz arkadaş çevremiz. Yaşam tarzımız. Bilgisayar başında geçirdiğimiz sürenin etkiler vs. gibi standart ps-user ilişkisinden doğan problemler.

Herşeyin başında bir düzensizlik olduğunu görebilirsiniz. Düzensiz çalışma saatler, plansız bir yaşam şekli. Beyin bir süre sonra bu durumu normal seviyelere çekmek için sizi frenleyebiliyor.

İlginç olan bu süreçten çıkmanın tek yolu tekrar işlere adapte olmaya başlayıp toparlamak için çaba gösterdiğiniz zaman diliminde aynı şekilde odaklanmanız mümkün olacaktır.

2 Comments

Yaptığımız İşler

Yaptığımız İşler

Özellikle freelance çalışırken karşılaştığım en büyük sorunlardan biri, yaptığım tasarımların, çalıştığım kişilerin her detayında benimle bağlantı kurulması. Ben daha dün ödeme aldığım bugün tasarımına başlamam gereken kişinin msn adresini hatırlamadığım için saatlerce msn listemdeki olabilecek herkesin konuşma geçmişine bakıp aradığım kişiyi bulmaya çalışıyordum. Birileri çıkıp 1 – 2 sene önce çalıştığım kişinin bilgilerini isteyip veya o kişiler hakkında alakasız soruların muhattabı olarak beni görmesini henüz anlamış değilim.

Bunun yanında güzel olan tek konu 4 – 5 sene önce web tasarım çalışması yaptığım kişilerin seneler sonra beni arayıp yeniden çalışmamız 🙂 Sanırım ben hatırlayamasam da unutulmak konusunda iyi değilim.

Genel olarak son zamanlar da asıl uğraş verdiğim şey yaptığım işlerdeki tasarımın kalitesini biraz daha yükseltmeye çalışmak. Ciddi anlamda yaptığım eski işlerin yetersiz olduğunu düşündüğüm için.

1 Comment

Bazı Tasarımlar

Bazı Tasarımlar

Bazen tasarım yapmak zaman alır. Normalde günler geceler süren bir proje bazende 1 – 2 saatte sıkıştırılıp hiç olmayacağı kadar temiz kaliteli bir işe dönüşür.

Bu benim her zaman savunduğum ilk aklınıza gelen fikrin en doğrusu olduğunun kanıtı gibi. Yaptığınız bir tasarımı kurcalamaya geliştirmeye başladıkça daha da batıyorsunuz çoğu zaman. Çizgisinden çıkıp aslında hayal etmediğiniz, beğenmediğiniz bir çizgi.

Bu revizeler çoğu zaman bu şekilde değil tabi ki. Her zaman bu sonucu almak sizin eksikliğiniz olurdu. Fakat işin büyüsü var ve siz çizgiden çıktıkça o büyü kaçıyor. En çok beğenilen tasarımlar hiç revize görmemiş, 2- 3 saatte oluşturduğum tasarımlar örnek:

http://trcakir.deviantart.com/art/Alce-Electrical-263041450

http://trcakir.deviantart.com/art/Carren-Watches-296759801?q=gallery%3Atrcakir%2F8839267&qo=15

Ama kapitalist düzen neticesinde her şey tasarım değil çoğu zaman müşteri odaklı pazarlama ürünleri de yapmanız gerekiyor ve buda hiç bir zaman olmayan bir şeyi olduğundan daha güzel daha estetik göstermeniz gerekiyor. Bunda da hiç fena sayılmam 🙂

Sonuçta ihtiyaca yönelik pazarlama unsurları ürünü sunmak, birazda kendinizden katacağınız büyüyle çok iyi işler çıkartabilirsiniz.

Leave a comment
İLETİŞİMİLETİŞİM
Do you need quickly support ?

Some text here...

* Required
Send Message